Čo nám korona prekazila

Od: Jana Osvaldíková
December 7, 2021

Už tretí školský rok nám robí spoločnosť nevítaný, ale o to vytrvalejší hosť – koronavírus. Na niektoré zmeny sme si už ako-tak zvykli, napr. nosenie rúšok a respirátorov. Horšie je, keď sa opatrenia sprísnia a my zrazu nemôžeme spájať žiakov z rôznych tried. Komplikuje to hlavne telesné výchovy, o online vyučovaní ani nehovorím.

No a ďalšou zlomyseľnosťou je situácia, keď naplánovanú akciu zrušia opatrenia alebo samotné ochorenie. Takto sa vírusu podarilo úspešne zrušiť exkurziu siedmakov do centra Aurelius a tiež bábkové predstavenie pre prvý stupeň. Naši prváci a druháci nemali možnosť zažiariť na žiadnej školskej vianočnej besiedke a nezažili krásny chaos vianočných jarmokov.

Pred tromi rokmi sme zaviedli tradíciu športového popoludnia s rodičmi a žiakmi školy v predvečer sviatku patróna našej školy - sv. Jána Pavla II. Druhý ročník sa zatiaľ nekonal. A podobne skončil „pobesiedkový“ vianočný punč. A to už radšej ani nespomínam rodičovskú zábavu vo fašiangovom období.

Všetky tieto akcie nám veľmi chýbajú. Pevne verím a dúfam, že budúci školský rok bude vírus už natoľko vychovaný, že budeme môcť plánované akcie aj uskutočniť. Bolo by veľmi smutné prejsť základnou školou bez možnosti vystupovať na besiedkach a príležitostných akadémiách, nezažiť atmosféru vianočného jarmoku a neprežiť úžasné a nezabudnuteľné chvíle na školských výletoch, v školách v prírode a na lyžiarskych výcvikoch.

Jana Osvaldíková