Zo zasadnutia miestneho zastupiteľstva

Od: Veronika Feketeová
May 10, 2021
Zo zasadnutia miestneho zastupiteľstva

Dôležitým bodom rokovania Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Vajnory, ktoré sa konalo vo štvrtok 18. marca 2021, bola voľba miestneho kontrolóra. Zasadnutie prebehlo na úrade prezenčne pri dodržaní všetkých aktuálnych opatrení. Pre občanov bolo opäť zabezpečené živé online vysielanie. Hneď v úvode zasadnutia po prerokovaní informácií a plnenia uznesení nasledovalo predstavenie kandidátov na funkciu miestneho kontrolóra. Celkovo sa o túto pozíciu uchádzali traja kandidáti. Po vypočutí nasledovala tajná voľba, v ktorej bol opätovne zvolený doterajší kontrolór Ing. Martin Gramblička.

Následne poslanci schválili návrh dodatku Štatútu hlavného mesta SR Bratislavy, ktorý upravuje pôsobnosti a spoluprácu mesta a mestských častí v oblasti sociálnych vecí. Ďalším prerokovaným bodom zo sociálnej oblasti bolo schválenie návrhu nového Všeobecne záväzného nariadenia o poskytovaní finančnej výpomoci obyvateľom mestskej časti, v ktorom hlavnú zmenu predstavovalo zvýšenie príspevku pri narodení dieťaťa z 50 eur na 70 eur.
Rokovanie pokračovalo prerokovaním ekonomických bodov. Najprv poslanci schválili prenájom pozemku pod terasou kaviarne Prešík a následne prvú zmenu rozpočtu, ktorá sa týkala schváleného navýšenia jednorazového finančného príspevku a vyrovnania finančných prostriedkov pre materskú školu Koniarkova.

Opätovne zvolený kontrolór následne predniesol správu o výsledkoch kontrol. V rámci správy bolo spomenuté aj odporúčanie na zmenu sadzby dane za psa, nakoľko sa už dlho nemenila a nachádza sa pod dolným priemerom. Tieto fi nančné prostriedky sú dôležité pre zabezpečenie služieb občanom, na koše a vrecká na psie exkrementy.

K záveru rokovania miestneho zastupiteľstva mali poslanci možnosť interpelovať starostu. Priamo na zastupiteľstve nebola podaná interpelácia a na všetky predchádzajúce interpelácie bolo odpovedané. V bode rôzne starosta spomenul dopravnú situáciu v susednej obci Chorvátsky Grob, pričom sme boli prizvaní na rokovanie na stavebnú komisiu v tejto obci, kde investor predstavil veľký projekt, pri ktorom je nutná aj zmena územného plánu zóny. Napriek tomu, že o tom rozhoduje obec Chorvátsky Grob, aj v našom záujme je rokovať s jej zástupcami, pretože tieto dopravné zmeny sa dotknú aj Vajnor ako tranzitnej obce. Z uvedenej informácie vznikla širšia debata o potrebe zmien v doprave a bezpečnosti chodcov.

Ďalej nasledovala diskusia o situácii detského ihriska na Šinkovskom, kde mestskej časti skončil prenájom a majiteľ má s uvedeným pozemkom iné zámery. Mestská časť preto musí v krátkom čase hľadať alternatívne riešenie pre ihrisko v danej lokalite. V rámci tohto bodu prebehla aj diskusia k plánovaniu cyklotrasy na Rybničnej ulici. Riešili sa možnosti získania fi nančných prostriedkov pre projektovú dokumentáciu a po príprave projektu ho odovzdať mestu na realizáciu.
Dopytovali sme mestskú poslankyňu k informáciám ohľadom revitalizácie areálu Šprinclov majer. Do Metropolitného inštitútu Bratislavy je daný návrh so zámerom budovania ekocentra a záchrany spustnutej budovy, a tým vzniká priestor na otvorenie diskusie o rozvoji tohto územia.

Veronika Feketeová