Prvá oberačka VSV – Vinohradníckeho spolku Vajnory
Myslím, že náš VSV – Vinohradnícky spolok Vajnory netreba už Vajnorákom nijako zvlášť predstavovať. Vznikli sme na konci roku 2020 a naším hlavným poslaním bola a stále je záchrana vrátených vajnorských vinohradov.
Všetci štyria zakladajúci členovia – Juraj Ondruška, Václav Fekete, Matej Zeman a Michal Szalay sme sa od počiatku do toho pustili s veľkým nasadením, čo prinieslo „ovocie“ v podobe záchrany už viac ako 150 000 m2 vajnorských vinohradov, ktoré sa v tomto roku znova začali obrábať. Keďže sme ostatným chceli ísť príkladom a ukázať „ako sa to dá“, zobral si aj náš spolok do nájmu od vajnorského Urbáru a súkromných majiteľov približne 10 000 m2 vinohradov vo vajnorskom chotári. Začínali sme ako ostatní, od nuly. Zlý stav niekoľko rokov neobrábaných vinohradov si vyžadoval obetovať im mnoho síl a času v podobe opravy stĺpikov, výmeny drôtov či vyplievania. Po niekoľkých týždňoch tvrdej driny začal mať náš komunitný vinohrad fazónu. Mohli sme sa tak pustiť do skutočnej práce vinohradníkov, strihania, viazania a celkovej starostlivosti o vinič. Po základnom ozdravení prišli na rad zelené práce, ochrana pred škodcami a mnoho iného, ako je skrášľovanie a starostlivosť o okolie vinohradu.
Tvrdá práca sa rozhodne vyplatila a ako sa hovorí, čo vinici dáš, to sa ti aj vráti. A veru sa aj vrátilo. Dňa 18. 9. náš spolok usporiadal našu prvú oberačku, na ktorej sa zúčastnil kopec skvelých ľudí, ktorí nám celý rok pomáhali a bez váhania prišli pomôcť obrať aj to najcennejšie, čo nám úpätia Karpát nášho vajnorského chotára môžu dať – vajnorské hrozno na vajnorské víno. Oberačka začala zavčas rána a do obeda sme mali obraté. Do vinice sme priniesli aj malý preš, aby sme mohli najmladšej generáciíi Vajnorákov ukázať, ako sa spracováva hrozno tradičnou metódou. Odmenou za pomoc našim najmladším pomocníkom bol čerstvý sladučký mušt, ktorého chuť si nevedeli vynachváliť aj dospeláci. Neskôr nás čakala ešte práca v podobe prevozu hrozna na spracovanie, mletie a príprava na prešovanie, ktoré nás čakalo nasledujúci deň.
V prvom roku nás náš vinohrad odmenil úrodou cca 1 000 kg hrozna odrody Pesecká leánka s cukornatosťou 22,5°. Aj keď v deň oberačky panovalo aprílové počasie, dobrú náladu nám to nepokazilo, zábava a skvelá atmosféra v našom vinohrade panovala do večera. Po obratí nám prvú polovicu úrody pomohol spracovať náš spriatelený vinár z Jura Michal Kosorín, ktorý taktiež obhospodaruje a zachraňuje časť vajnorských vinohradov. Naše vajnorské hrozno, ktoré putovalo do spoločnej pivnice, ktorú má náš spolok s Michalom Kosorínom vo Svätom Jure, bolo teda spracované modernou metódou, lisované hydraulickým lisom a následné odkalenie, kvasenie a zretie bude realizované v nerezových nádobách s kontrolovaným chladením. Druhá časť úrody skončila vo Vajnoroch a spracovávala sa v pivnici predsedu nášho spolku Juraja Ondrušku, ako aj v pivnici jedného zo zakladateľov spolku Václava Feketeho, kde dorába víno aj z ich rodinného vinohradu. Táto časť úrody bola spracovaná klasickou starou metódou ručného lisovania v liatinovom preši s dreveným košom a víno bude dozrievať v 50 l demižónoch pri ustálenej pivničnej teplote. Avšak na mletie hrozna, ktoré sa spracovávalo vo Vajnoroch, sme použili nie klasický ručný, ale elektrický mlynček s odstopkovaním, ktorý nám zapožičal ďalší zo spriatelených vinárov Miloš Máťuš z Rače. Miloš sa taktiež podujal zachrániť najväčší scelený vinohrad o veľkosti viac ako 73 000 m2 vo vlastníctve vajnorského Urbáru, za čo mu patrí obrovská vďaka.
Sme naozaj radi a veľmi sa tešíme z toho, že popri úsilí nášho spolku a záchrane vajnorských vinohradov sa budujú veľmi silné priateľské vzťahy s vinármi z malokarpatského vinárskeho regiónu. Už teraz sa tešíme na prvé mladé vínko, s ktorým sa budeme môcť pochváliť, spolu ho okoštovať a povedať „toto je to naše vajnorské“. Tento rok bol pre nás naozaj náročný, avšak vajnorské vinohrady nás odmenili krásnou úrodou, čo nás len utvrdilo v tom, že ak sa chce, dá sa naozaj všetko.
Pevne dúfame, že aj náš príbeh inšpiruje ďalších Vajnorákov a vo vajnorských viniciach sa nás pri pestovaní hrozna bude stretávať čoraz viac. Veď práve vďaka vínu a hroznu z vajnorských viníc sú naše Vajnory Vajnorami.
Michal Szalay